Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-28@01:16:58 GMT

افزایش تنش مرزی بین هند،چین و نپال

تاریخ انتشار: ۳ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۰۵۰۲۶۳

افزایش تنش مرزی بین هند،چین و نپال

رسانه های هندی در  روزهای اخیر در گزارش هایی از افزایش اختلاف و تنش مرزی این کشور با نپال،چین و پاکستان خبر دادند و خواستار کنترل و کاهش این تنش ها شده اند.

تنش با پاکستان 
هند و پاکستان از سال ۱۹۴۷، زمانی که دو کشور از یکدیگر جدا شدند، به صورت دائم شاهد تنش‌های مرزی بوده‌اند. در سال گذشته موارد نقض آتش بس میان دو کشور در منطقه جامو و کشمیر به بیش از ۳ هزار و ۲۰۰ مورد رسید که این بیشترین نقض آتش بس میان هند و پاکستان در ۱۶ سال اخیر بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 
با این حال، پس از آنکه سال گذشته دولت هند امتیازات خاص جامو و کشمیر را لغو کرده و خودمختاری این منطقه را منحل کرد، تنش‌های مرزی دو کشور با سرعت بیشتری اتفاق افتاده است. 
یک مقام ارشد پلیس در کشمیر گفت: نیروهای پاکستانی به طور مکرر مناطق مرزی در خط واقعی کنترل و همچنین مرزهای بین المللی را هدف قرار داده‌اند تا میان مردم رعب و وحشت ایجاد کنند. 
هند بارها در مجامع بین المللی نگرانی خود را از نقض آتش بس از سوی پاکستان و همچنین حمایت اسلام آباد از گروه‌های شبه نظامی کشمیری و کمک به آن‌ها برای نفوذ به خاک هند اعلام کرده است. اما پاکستان این اتهامات هند علیه خود را رد کرده است. 
دیلباق سینگ رییس پلیس جامو و کشمیر اخیرا اعلام کرد که بیش از ۳۰۰ شبه نظامی آموزش دیده کشمیری در اردوگاه‌های شبه نظامیان در خاک پاکستان حضور دارند و آمده ورود به خاک هند هستند. 
هفته گذشته، دو شبه نظامی با حمله به یک کاروان نیروهای امنیتی در کشمیر، دو سرباز هندی را در سرینگر به قتل رساندند. 
در ماه جاری بیش از ۱۲ نفر در منطقه کشمیر تحت کنترل هند در درگیری‌ها میان نیروهای امنیتی و شبه نظامیان کشته شده‌اند. 
هند پاکستان را متهم به افراطی ساختن جوانان کشمیری متهم می‌کند اما پاکستان می‌گوید تنها از مردم کشمیر حمایت‌های معنوی و دیپلماتیک می‌کند. 
دهلی نو و پاکستان حاضر به کنار گذاشتن مواضع خود در مورد کشمیر نمی‌باشند بنابراین به نظر نمی‌رسد تنش‌های مرزی دو کشور در آینده‌ای نزدیک خاتمه یابند. 

تنش با چین 
درحالی که پاکستان یک دشمن قدیمی هند محسوب می‌شود، دهلی نو چین را یک متحد نزدیک و دوست پاکستان می‌داند. 
اکثر تنش‌های مرزی میان هند و چین در خطوط مقدم مرزی و در امتداد خط واقعی کنترل اتفاق می‌افتد. دو کشور دارای نقطه نظر متفاوت در مورد خط واقعی کنترل هستند. 
در یک هفته گذشته نیروهای چینی حضور خود در بخش "گالوان" در منطقه "اکسای چین" را افزایش داده‌اند. 
در ماه جاری بیش از ۲۵۰ نیروی مرزی هند و چین در منطقه لاداخ با یکدیگر درگیر شدند. پس از این درگیری، دو کشور نیروهای نظامی خود را در مناطق مرزی مورد اختلاف به شکل قابل توجهی افزایش داده‌اند. 
دهلی نو نیروهای نظامی بیشتری به "دره گالوان" واقع در منطقه لاداخ اعزام کرده است. چین ادعای مالکیت این دره را کرده است و صدها نیروی نظامی در منطقه مستقر کرده است. 
روزنامه چینی "گلوبال تایمز" هفته گذشته اعلام کرد که ارتش چین با موفقیت دره گالوان را به خاک چین بازگردانده‌اند. نیروهای مرزی چین در پاسخ به ساخت و سازهای غیر قانونی اخیر هند در دره گالوان که در خاک چین قرار دارد، تمهیدات کنترلی مرزها را افزایش داده‌اند. 
اما در تنش مرزی هند و چین، آمریکا از دهلی نو حمایت کرده و اعلام کرده است که "رفتار خصمانه چین در مناطق مرزی با هند نشان دهنده تهدیدی است که چین برای کشورهای همسایه خود دارد. 
هند دره گالوان را بخشی از منطقه "اکسای چین" محسوب می‌کند و مدعی است که چین آن را اشغال کرده است. دهلی نو در ماه نوامبر سال گذشته نقشه‌ای منتشر کرد که در آن منطقه "اکسای چین" در داخل مرزهای هند و بخشی از لاداخ نشان داده شده بود. 
وزارت خارجه چین به شدت به این نقشه اعتراض کرد. 
در سال ۲۰۱۷، دو کشور با یکی از جدی‌ترین تنش‌های مرزی در منطقه "دوکلم" مواجه شدند. این تنش پس از ۷۳ روز و با دخالت نارندرا مودی نخست وزیر هند و شی جین پینگ رییس جمهوری چین حل شد. 
هند و چین بیش از چهار هزار کیلومتر مرز مشترک در لاداخ، آروناچال پرادش و سکیم دارند. 
مناطق مورد مناقشه بین هند و چین، به دلیل کوهستانی و صعب العبور بودن، دارای علامت گذاری مرزی مشخصی نیست و همین مسئله باعث شده که بارها طرفین همدیگر را متهم به تجاوز به قلمرو یکدیگر کنند. 

تنش‌های نپال و هند 
در دهه‌های گذشته هند در نپال نفوذ گسترده‌ای داشت. دو کشور دارای مرزهای باز تجاری و ادیان و آداب و رسوم مشترک می‌باشند. 
با این وجود، نپال در هفته گذشته از انتشار یک نقشه سیاسی از سوی هند که مناطق مورد اختلاف را در خاک هند نشان می‌داد به شدت انتقاد کرد و اقدام به تولید یک نقشه جدید سیاسی جدید از سوی خود کرد. اما هند این نقشه را بی‌اعتبار دانسته و اعلام کرده است که آن واقعیت‌های تاریخی را تغییر نمی‌دهد. 
در نقشه جدید نپال که به تایید کابینه دولت این کشور رسیده است، مناطق "لیپولک"، "کلاپانی" و "لیمپیادورا" که هند نیز ادعای مالکیت آن‌ها را دارد، در خاک نپال نشان داده می‌شوند. 
گذرگاه لیپولک در غرب کلاپانی یک منطقه مورد اختلاف مرزی میان هند و نپال است. نپال اعلام کرده است که این منطقه متعلق به بخش "داروچولا" این کشور است. از سوی دیگر هند می‌گوید این منطقه بخش جدایی ناپذیر ایالت اوتراکند در این کشور می‌باشد. 
وزارت امور خارجه نپال هفته گذشته ضمن احضار سفیر هند، به اقدام این کشور در ساخت یک جاده که لیپولک را به ایالت اوتراکند متصل می‌کرد اعتراض کرد. 
اما هند اعلام کرده است که این جاده کاملا داخل خاک این کشور است و حاکمیت ارضی نپال را نقض نمی‌کند. 
اختلافات ارضی هند و نپال شامل مناطق مختلفی است. هند منطقه 'مدهش' یا 'ترای' در جنوب نپال که به زبان هندی سخن می‌گویند را متعلق به این کشور می‌داند. 
دو کشور همچنین دارای اختلاف در منطقه 'کلاپانی'در ایالت اوتاراکند هستند. نپال ادعا می‌کند رودخانه موجود در غرب منطقه کلاپانی، جریان اصلی رودخانه کالی است. اما هند معتقد است که رودخانه موجود در شرق منطقه کلاپانی جریان اصلی رودخانه کالی می‌باشد. 
رودخانه 'کالی' منطقه 'مهاکالی' در نپال را از ایالت اوتاراکند هند جدا می‌کند. بر اساس توافق امضا شده میان نپال و هند در زمان استعمار انگلیس در سال 1816میلادی، رودخانه کالی به عنوان مرز غربی نپال با هند مشخص شد اما نقشه‌های ترسیم شده توسط نقشه برداران انگلیسی منشاء این رودخانه را در مناطق مختلف نشان می‌دهد. 
این اختلاف در یافتن منشاء رودخانه باعث اختلاف مرزی بین هند و نپال شده است. 
 یکی از دلایل دیگری که تنش‌های مرزی هند و نپال افزایش یافته است، نزدیک شدن نپال به چین است. 
دهلی نو از نزدیک شدن نپال به چین ناراضی است. اما نپال می‌خواهد وابستگی خود به هند را کاهش دهد. در سال ۲۰۱۷ مسدود شدن مرزها از سوی هند باعث بحران شدید سوخت در نپال و همچنین کشته شدن بیش از ۵۰ نفر شد. 
چین سرمایه گذاری‌های خود را در نپال دو برابر کرده است و قصد دارد تا از زیرساخت‌های گسترده و دست نخورده نپال برای ساخت نیروگاه‌های برق آبی استفاده کند که این امر می‌تواند تجارت بین دو کشور را افزایش دهد. 

برچسب‌ها هند پاکستان کشمیر نپال چین

منبع: ایرنا

کلیدواژه: هند پاکستان کشمیر نپال چین هند پاکستان کشمیر نپال چین اعلام کرده تنش های مرزی هفته گذشته هند و نپال شبه نظامی هند و چین داده اند دو کشور دهلی نو تنش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۵۰۲۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایجاد بازارچه مرزی سرخس در انتظار منطقه آزادشدن

به گزارش قدس خراسان، بازارچه‌های مرزی از شاهراه‌های مهمی است که سبب رونق اقتصادی در میان مرزنشینان می‌شود، بهره‌گیری از این فرصت یکی از بهترین راهکارها برای رونق اقتصادی در مناطق مرزنشین کشور است که در قالب داد و ستد و مبادلات تجاری با کشورهای همسایه از طریق مرزهای رسمی و بازارچه‌های غیررسمی صورت می‌گیرد.

خراسان رضوی از شمال و شمال شرق به طول تقریبی ۵۳۱ کیلومتر و ۶۰۰ متر دارای مرز مشترک با ترکمنستان و از شرق به طول حدود ۳۰۲ کیلومتر مرز مشترک با افغانستان است، بدین ترتیب شهرستان‌های قوچان، درگز، کلات، سرخس و صالح‌آباد با ترکمنستان و شهرستان‌های تربت‌جام، تایباد و خواف با افغانستان مرز مشترک دارند.

بازارچه‌های مرزی در این مناطق نقش بسیار مهمی در ارتزاق و ایجاد شغل برای مرزنشینان دارند، اما با شیوع ویروس کرونا و محدودیت‌های ایجاد شده برای پیشگیری از انتقال این بیماری، دو بازارچه مرزی باجگیران و دوغارون عملاً تعطیل شد و این محدودیت‌ها تا ابتدای سال ۱۴۰۲ ادامه داشت، از ۷ فروردین‌ ماه ۱۴۰۲ ترکمنستان دروازه مسافری پایانه مرزی باجگیران را پس از سه سال وقفه به صورت کامل بازگشایی کرد.

بازگشت رونق به بازارچه‌های مرزی خراسان رضوی پس از کرونا 

در این باره شیوا خوش‌نسب، مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری خراسان رضوی در گفت‌وگو با رسانه‌ها گفته بود: برای نخستین بار هفت استان کشور برای نوروز ۱۴۰۲ برای حضور در بازارچه‌های مرزی استان اعلام آمادگی کرده‌اند که در این طرح به صورت آزمایشی بازارچه مرزی باجگیران فعالیت خود را شروع کرده است. این بازارچه با استفاده از تولیدات زنان و بانوان کارآفرین به‌صورت ویژه فعالیت می‌کند.

ناظر گمرکات خراسان رضوی نیز در فروردین ماه سال جاری درباره میزان صادرات کالا اعلام کرد: میزان صادرات کالا از گمرکات و بازارچه‌های مرزی استان در سال ۱۴۰۲ در مقایسه با سال ۱۴۰۱ در وزن ۳۱ درصد و در ارزش ۱۹ درصد افزایش یافت.

جواد جعفری افزود: در یک سال گذشته میزان صادرات کالا از گمرکات و بازارچه‌های مرزی استان معادل ۲میلیون و ۹۱۲ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار بود در حالی که در سال ۱۴۰۱، ۲میلیون و ۲۲۲ هزار تن کالا به ارزش یک میلیون و ۴۳۴ هزار دلار از گمرک‌ها و بازارچه‌های مرزی خراسان رضوی به خارج از کشور صادر شده بود.

وی اضافه کرد: عمده اقلام صادراتی از خراسان رضوی در سال ۱۴۰۲ زعفران، پسته، کامپاند پلی‌اتیلن و تخم خوراکی پرندگان بود که عمدتاً به کشورهای افغانستان، ترکمنستان، تاجیکستان و ازبکستان صادر شد.

پیشرفت فیزیکی ۵۰درصدی طرح ساماندهی بازارچه مرزی دوغارون 

مسئول هماهنگی بازارچه‌های مرزی و روابط خارجی استانداری خراسان رضوی نیز روز گذشته در گفت‌وگو با رسانه‌ها از فراهم شدن زمینه اشتغال مستقیم برای بیش از ۷۰۰ نفر در دو بازارچه مرزی دوغارون و باجگیران خبر داد.

هادی حقیقی افزود: اشتغال غیرمستقیم در این بازارچه‌های مرزی به بیش از ۲هزار نفر می‌رسد.

وی با اشاره به برنامه‌های عمرانی در بازارچه‌های مرزی استان خراسان رضوی ادامه داد: با هدف ارائه خدمات بهتر به فعالان اقتصادی در بازارچه‌های مرزی استان و افزایش سطح تعاملات در این بخش با کشورهای همجوار، هم اکنون محوطه‌سازی، ایجاد فضاهای رفاهی برای تاجران در بازارچه مرزی دوغارون و توسعه فضای بارانداز در بازارچه مرزی باجگیران در حال انجام است.

مسئول هماهنگی بازارچه‌های مرزی و روابط خارجی استانداری خراسان رضوی اظهار کرد: طرح ساماندهی بازارچه مرزی دوغارون بهمن ماه سال ۱۴۰۱ آغاز شد که تاکنون بیش از ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است و امیدواریم بخشی از این طرح در سال جاری به بهره‌برداری برسد.

حقیقی با اشاره به اینکه در حال حاضر دو بازارچه مرزی دوغارون و باجگیران در خراسان رضوی فعال است، گفت: بازارچه مرزی دوغارون مهم‌ترین کانون اقتصادی ایران با افغانستان است، برای افزایش صادرات از این منطقه به بازارهای هدف این کشور همسایه، ساخت ۱۵۴ غرفه تجاری در ۱۳ ماه گذشته در دوغارون آغاز شده است.

وی گفت: فعالیت صاحبان کالاهای ایرانی و افغانستانی در بازارچه مرزی دوغارون مورد بررسی مقامات دو کشور قرار گرفته که محقق شدن آن نقش زیادی در اشتغال پایدار جوانان جویای کار دارد.

بازارچه مرزی سرخس؛ ظرفیت بالقوه مغفول‌مانده

ایجاد بازارچه مرزی مشترک ایران و ترکمنستان در مرز سرخس نیز از جمله موضوعاتی است که از دهه۷۰ مطرح بوده و قول‌هایی درباره آن داده شده است و دوباره از اسفندماه ۱۳۹۹ جدی‌تر صدرنشین رسانه‌ها شد و از آن زمان مدیریت منطقه ویژه اقتصادی سرخس، به طرف ترکمنستانی پیشنهاد ایجاد این بازارچه مرزی را داده بود.

حقیقی، مدیر بازارچه‌های مرزی خراسان رضوی درباره این موضوع به رسانه‌ها گفته بود: تاکنون در مرز سرخس فعالیت بازارچه‌ای انجام نمی‌گرفته است، اما به نظر می‌رسد منطقه ویژه اقتصادی سرخس فضای مناسبی برای انجام عملیات بازارچه‌ای داشته باشد.

وی در ۱۶ خرداد ماه ۱۴۰۲ نیز از موافقت ترکمنستان درباره راه‌اندازی بازارچه مرزی سرخس در کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و ترکمنستان خبر داد.

مدیر بازارچه‌های مرزی خراسان رضوی با بیان اینکه راه‌اندازی بازارچه مرزی در سرخس به توسعه روابط اقتصادی دو کشور کمک شایانی می‌کند، گفت: راه‌اندازی بازارچه مرزی سرخس در نشست کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی دو کشور ایران و ترکمنستان مورد بحث و بررسی قرار گرفته و درباره جزئیات راه‌اندازی آن تصمیم‌گیری می‌شود.

فرماندار وقت سرخس نیز در ۱۵ آبان ماه ۱۴۰۲ در جمع رسانه‌ها از موافقت شورای تأمین خراسان رضوی با راه‌اندازی بازارچه مرزی سرخس خبر داد و گفت: پنجمین نشست کارویژه مرز شورای تأمین خراسان رضوی در مرز باجگیران شهرستان قوچان برگزار شد و موضوع ایجاد بازارچه مرزی به تصویب این شورا رسید.

حسن نوری‌زاده افزود: پس از این مصوبه مقرر شد دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی برای ایجاد این بازارچه مرزی پیگیری‌های بعدی را انجام دهد.

با وجود همه موافقت‌های صورت گرفته اما همچنان بازارچه مرزی سرخس راه‌اندازی نشده؛ چرا که به گفته محمدرضا رجبی ‌مقدم، فرماندار سرخس در بهمن ماه ۱۴۰۲، بازارچه مرزی جزو ملزومات منطقه آزاد است و تا سرخس منطقه آزاد نشود، ایجاد بازارچه موضوعیت پیدا نمی‌کند. با توجه به این اظهارنظر باید منتظرماند تا شخصیت حقوقی سازمان منطقه‌آزاد سرخس شکل بگیرد تا منطقه شمال شرق و بومیان سرخس از ظرفیت بالقوه‌ای که از دهه۷۰ بالفعل نشده است بهره‌مند شوند. 

خبرنگار: فریده خسروی 

دیگر خبرها

  • واریز ۵۲۷ میلیارد تومان به خزانه دولت از محل فروش سوخت در مرز کرمانشاه
  • سیاست‌گذاری هوشمندانه ایران در جهت فعال شدن بند جریمه در صورت عدم اتصال کامل خط لوله صلح در پاکستان
  • سفر ریاست جمهور ایران به پاکستان در راستای زمینه سازی وحدت و همکاری منطقه بود
  • دست رد پاکستان به سینه آمریکا درباره رابطه با ایران
  • غرب تحمل افزایش روابط ایران با همسایگان را ندارد
  • ایجاد بازارچه مرزی سرخس در انتظار منطقه آزادشدن
  • پشت‌پرده توافق اخیر ارمنستان و آذربایجان/ چرا پوتین و اردوغان مخالفند؟
  • رابطه استراتژیک برای ارتقای امنیت مرزی
  • تاثیر سفر رئیسی به پاکستان، در ارتقای امنیت مرزی/رابطه با تهران برای پاکستان استراتژیک است
  • مناسبات دوجانبه و مهمی میان ایران و پاکستان وجود دارد